tiistai 30. huhtikuuta 2013

Rauniokoulutus Lpky 20.-21.4.

Viikko sitten viikonloppu vietettiin aika tehokkaasti raunietsinnän parissa. Kouluttajaksi saapui Majka Borgström, oikein kokenut, asiantunteva ja mukava kouluttaja. Lauantaina aloitettiin klo 10 teoriasessiolla. Paljon tuli uusia asioita, onneksi siellä jaettiin oikein kattava monistenippu, johon asiat oli kirjattu ylös. Esimerkiksi pointing jäi tärkeänä asiana mieleen, itse kun olen aina ollut hieman epävarma sen suhteen, kuinka tarkkaan voin koiralta vaatia maalihenkilön paikan osoittamisen. Vastaus: hyvinkin tarkkaan. Myös se oli uutta tietoa, että ulkomailla arvostetaan enemmän piiloon kaivautumista kuin haukkumista. Mielenkiintoista oli kuulla kansainvälisestä raunioetsintätoiminnasta, vaikkei sinne nyt ihan heti ollakaan tähtäämässä. Oli myös kiva, että läpi koko viikonlopun koulutuksen kiinnitettiin huomiota koetilanteeseen ja siellä toimimiseen, niitä kokeita kohtihan tässä nyt kuitenkin koko ajan pyritään menemään. Teoriaosuutta elävöittivät videot kouluttajan omista treeneistä, ne olivat kyllä tosi havainnollistavia ja hyödyllisiä nähdä!

Teoriaosuuden jälkeen syötiin Nesteellä ja siitä jatkettiin itse raunioille. Lauantaina ehdittiin ottaa jokaiselle koiralle yksi harjoitus, kotona oltiin joskus seitsemän aikoihin. Riinalle halusin ottaa sitä pointingia. Koira työskenteli huippuhyvin, mutta alussa vahva haukkuilmaisu kyllä hankaloitti piilon todella tarkkaa osoittamista. Aina välillä Riina kävi tökkäämässä kuononsa piiloon, mutta se tapahtui erittäin nopeasti ja haukku jatkui kyllä koko ajan. Lopussa kuitenkin maalimies sai palkattua pään työntämisestä piiloon. Tätä pitää nyt jatkossa tehdä, mutta toisaalta haluan kyllä myös pitää tuon haukun vahvana.

Päivän päätteeksi yksi koira demonstroi lisää-harjoituksen. Tämä näytti järkevältä ja tulisi varmasti tarpeeseen, pitää muistaa kokeilla! Ideana siis se, että koiralle opetetaan maalimiehen jättäminen. Sen sijaan, että se hirveässä kurissa ja nuhteessa komennettaisiin luokse, se saadaan jättämään maalimies tarjoamalla sille heti uusi. Näin sitten hiljalleen päästään siihen vaiheeseen, että voidaan treenata palkattomuutta ja sitä, ettei maalimiehiä nostetakaan piiloista.

Onpa Riinasta vähän kuvia raunioilta, pakko pyörittää näitä vanhoja. Tässä koulutuksessa lähinnä videoitiin, ja nekin on vielä Leenan kamerassa.
Sunnuntaina jatkettiin heti aamusta klo 9. Ensimmäinen puolituntinen vietettiin ketteryysesteillä. Koirat eivät tehneet, mutta suullisesti käytiin läpi kaikki esteen ja hyviä vinkkejä tuli varmasti jokaiseen. Etenkin rauhallisuus esteillä oli hyvä pointti. Olen aina palkannut Riinaa esteillä pallolla, vaikka varmasti jo esteet itsessään ovat palkitsevia ja namikin riittäisi. Pitää muistaa, että raunioilla esteiden suorittamisessa arvostetaan varmuutta ja hallittavuutta, ei vauhtia ja näyttävyyttä. Tää ei oo mitään agilitya ;)

Nyt kun oli kokonainen päivä aikaa pelkkiin käytännön harjoituksiin, jokaiselle koiralle ehdittiin ottaa kaksi treeniä. Aamupäivällä suurin osa teki piiloon tunkeutumista. Piilon eteen kasattiin roinaa (patjan paloja, muovisuikaleita yms.) ja koiralle luotiin usko siihen että se pääsee umpinaisenkin näköisestä kohdasta läpi. Tärkeää oli se, ettei koira epäröi yhtään, vaan este on aina sen verran helppo, että se menee siitä syöksyen läpi. Pikkuhiljaa sitten vaikeutettiin koiran itsevarmuuden kasvaessa. Riina jätti tämän harjoituksen väliin. Ajattelin, että tätä voi sitten tehdä omissa treeneissä, näkihän tuossa nyt kuitenkin tosi monta erilaista suoritusta. Neuvoja kaipasin häiriöiden harjoitteluun, joten Riinalle tehtiin koemainen treeni.

Oikeasti vaikein mitä on ikinä ollut, koskaan ei ole ollut noin paljon ääniä ja noin monta häiriöhenkilöä. Siihen olin huipputyytyväinen, että syksyllä pientä ahdistusta aiheuttanut sireeni eivätkä muutkaan häiriöäänet saaneet minkäänlaista reaktiota aikaiseksi. Sen sijaan häiriöhenkilöt olivat sitäkin vaikeampia. Riina läpi harjoituksen kävi aina välillä haukuskelemassa niitä. Haukku oli kuitenkin selvästi erilaista kuin ilmaisuhaukku. Mie sain palautetta omasta liikkumisesta, ei saisi jäädä paikoilleen tönöttämään. Etsintäsuunnitelman tekeminen oli myös aivotyötä vaativaa, mutta kylläs se siitä, joka kerta vähän paremmin! Ukot kyllä löytyivät ja Riina meni sinne minne ohjattiin, ei siinä mitään.


Ruokailun jälkeisellä kierroksella jatkettiin häiriöiden harjoittelua, nyt keskityttiin pelkästään niihin häiröhenkilöihin. Harjoitus oli sellainen, että Riinan oli edettävä häiröhenkilöjoukon läpi päästäkseen maalimiehen luo. Sanoin vielä harjoituksen alussa, että pitäisikö helpottaa ja tehdä vaikka haamu, että varmasti onnistuu. Kokeiltiin kuitenkin ilman, kun tuuli oli niin hyvä. Riina oli huippuhieno! Ensimmäisellä lähetyksellä kerran vilkaisi yhtä ihmistä, mutta sekunnin sadasosassa muisti, että "ai niin, nää oli näitä huijausukkoja" :D Jatkoi etsintää, löysi ukot ja toisella lähetyksellä ei edes vilkaissut häiriöihin. Näitä täytyy ehdottomasti tehdä ennen mahdollista koetta lisää, mutta hyvältä alkoi jo näyttää. Aamupäivän harjoituksessa oli ehkä liikaa vaikeita tekijöitä kerralla, ja kyllä uskon häiriöhenkilöiden haukuskeluun vaikuttaneen senkin, että ollaan metsässä nyt pari kertaa treenattu liikkuvia maalimiehiä. Ainakaan toisesta tälläisestä harjoituksesta ei ole edes kovin pitkä aika.

Riina aikalailla ensimmäistä kertaa raunioilla: pöytä- ja merkkitreeniä.
Vielä pienet ketteryydet ennen kotiin menoa, kun kerran oltiin saatu niin paljon hyviä neuvoja. Takimmainen pöytä sujui ylös suunnatulla käsimerkillä paremmin kuin hyvin. Pituushyppy varmasti lähtee tästä etenemään, kunhan vaan päästään tekemään. Nyt mentiin vielä niin päin, että hypättävä matka oli lyhyempi, Riina kun helposti lähti oikomaan. Keinulla annoin Riinan työskennellä itsenäisesti ja palkkasin nyt niillä nameilla. Meni varman näköisesti. Epämiellyttävällä alustalla perusasentoja ja tikkailla palkkasin siitä, kun kumpikaan tassu ei ollut sivupuolalla. Putken jälkeen menee maahan ihan putken eteen, joten pari kertaa pallon heittoa kauemmas putkesta. Paikkamakuu Retan tehdessä pöytiä, hyvin pysyi!

Viikonloppu oli erittäin onnistunut, kiitos kaikille mukana olleille! Aurinko paistoi, naama paloi ja tuuli suosi kerrankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti