tiistai 26. maaliskuuta 2013

Tärkeimmät nyt ainakin

Olisihan noita treenejä ja tapahtumia joista kirjoittaa, mutta yritän nyt hieman tiivistää ja keskittyä olennaiseen. Viime viikko treenailtiin lauantain koetta silmällä pitäen, eikä aina niin hyvällä fiiliksella. Kävi klassisesti, eli kun koe lähestyy, niin treenimotivaatio laskee pohjamutiin. Vähän meinasi mennä väkinäiseksi vääntämiseksi. Onneksi löydettiin kuitenkin loppuviikkoa kohden sitä iloa ja yhdessä tekemistä takaisin, vaikka ko. ominaisuudet hetken olivatkin kateissa.

Seuraaminen oli suurin ahdistuksen aihe, se kun vähän laahasi ja jumitti. Keskiviikkona sitten Ullan ja Salaman kanssa treenatessa tehtiin sellainen diagnoosi, että käskysana "sivu"sta on tullut Riinalle selkeästi ahdistava. Johtuu varmasti siitä, että jännitän seuraamisen treenaamista ihan tavallisissa treeneissäkin. Haluaisin niin kovasti, että se onnistuu, mutta samalla koko ajan pelkään, että se ei onnistu. Typerää mutta totta. Etenkin kun mitään "pelättävää" ei ole. Kaikesta hermoilustani huolimatta olen onnistunut opettamaan Riinalle varsin kelvollisen seuruun ja se kyllä ihan tykkääkin siitä silloin kun en itse skitsoile. Päädyttiin sitten sellaiseen radikaaliin ja näin lähellä koetta hieman riskialttiiseenkin ratkaisuun, että vaihdettiin koko käskysana. Nyt se on pelkkä "Riina", jonka pitäisi olla kaikin puolin neutraali. Mitään hokkus-pokkus-ihmeparantumista en myöskään odottanut, vaan alettiin työstää seuraamista uudella, koiran omaan tarjoamiseen perustuvalla tavalla. Kaikesta yrityksestä palkataan ja asenne on positiivinen. Olen hirveän huono antamaan koiran itse tarjota, mieluummin neuvon, mutta tässä se on vaan ehdottomasti paras tapa. Liiat alkuvirittelyt jätettiin myös pois, koska Riina on tullut niistä riippuvaiseksi ja ilman ei meinaa toimia. Tätä uutta systeemiä kerettiin siis hommailla se huimat kaksi päivää ennen koetta, eikä tosiaan tehty vuorokauden ympäri. Kokeessa tavoitteena olikin vain iloinen ja hyvä mielentila niin koiralla kuin ohjaajallakin, ei väliä vaikka seuraaminen teknisesti hajoaisi kuinka palasiin tahansa. Kiitos Ullan lisäksi myös Ellalle ja Suville, kun kestitte jälleen muutamat valitukset :D

Hyvä puoli seuraamisahdistuneisuudessa oli, että muiden liikkeiden toimimista ei ehtinyt jännittää. Metallia vahvistettiin, kaukojen tekniikkaa hiottiin ja tunnarin palautus pyrittiin pitämään nopeana. Luoksetulo ei ollut täydellinen, täysin hyvää stoppia ei vielä saatu aikaiseksi, mutta ajattelin että kelpo suoritukseen sen silti pitäisi riittää.

Perjantaina käytiin nollaamassa aivot rallatteluviestitreeneissä, tai siis ihan normaaleissa viestitreeneissä, mutta tokoon verrattuna se on rallattelua :D Riina kulki hyvin, saatiin ensimmäistä kertaa sellainen setti, että jokainen juoksu onnistui loppuun asti. Ideana taisi olla, että lyhyempiä, mutta enemmän. Hieman alkaa ääntelyä esiintyä Ellan päädyssä (miulle Riina ei uskalla huutaa), mutta en nyt vielä jaksa olla siitä huolissani.

Lauantaina sitten kivasti herättiin seitsemältä reippaasti. Aikaa jäi Kotkassa ihan kiitettävästi ennen voittajan alkua, mutta ihan hyvä niin, kerkesi psyykata itsensä. Vähän käveltiin ja pieniä seuraamisia ja sivulletuloja palkkailin. Metalli piti ottaa ennen kehään menoa, mutta muistin liian myöhään enkä sitten halunnut enää hosua. Tässäpä liikkeet kokonaisuudessaan:

Kehään meno sujui aika kivasti, Riina piti ok kontaktia eikä haahuillut.

Pm 8
Tykkäsin ihan älyttömästi siitä, että piti kontaktia liikkeen alussa, eli sain laitettua varmasti maahan. Aavistuksen meinasi ennen maahanmenoa kyylätä vieruskaverina ollutta beauceronia, mutta huomautuksella antoi olla. Makaili mitä ilmeisimmin hyvin, kun ei mitään huomautusta siitä tullut. Kontakti ei enää kantanut ylösnousuun, vaan vaati kaksoiskäskyn, siitä siis kahden pisteen vähennys.

Kehästä ulos ja koska oltiin kolmansia, ehdin viedä Riinan hetkeksi autoon. Uudestaan kun mentiin kehään piti taas kontaktia ok.

Seuraaminen 9
Melkein rupesin itkemään, kun sujui näin hyvin! No joo, tai ehkä enemmän kuitenkin hymyilytti. Loistava asenne (ja kyllä, juuri sillä Riina-käskyllä!) ja tekniikassakaan ei valittamista. Pisteenhän nyt saa revittyä mistä vain, en muista (enkä välitä) mikä oli syy. Huippuhieno Riina (:

Tämän jälkeen kaikki jännitys, jota ei kyllä alun perinkään pahemmin ollut, kun ei mitään tiettyä tulosta lähdetty hakemaan, viimeistään hävisi. Loppuajan oli vaan tosi kivaa olla Riinan kanssa kehässä (: Juuri näin sen pitäisi ollakin.

Liikkeestä istuminen 7
Tässä oma moka: luulin, ettei istunut ja käännyin varmistaamaan/antamaan uuden käskyn. Ja olihan se siis istunut ettei mitään.

Luoksetulo 9
Näköjään perushyvillä stopeilla saa aika hyvän numeron. Jaa, en valita ja olihan se tasaisen varmaa suorittamista. Eikä se seisominen kyllä ainakaan mitenkään venynyt. Maahanmenoon hieman ruma käsky, mutta menikin sitten ekalla. Lopussa tuli eteen, hyvä!

Ruutu 9
Taas tasaisen varmaa suorittamista. Kohdensi katseen ruutuun hyvin ja nopeasti. Tasaisella, ehkä aavistuksen hitaahkolla vauhdilla ruutuun, mutta meni suoraan, ei peruuttanut. Ihan vähän ehkä ennakoi seisomisesta maahanmenoa, mutta se oli oikeasti tosi pientä. Seuraamiseen tuli hyvin.

Hyppynouto 9
Pieni tökkäys, muuten nätti.

Metalli 0
Voihan ällötys. Meni kyllä kivasti kapulalle, nosti ja lähti tuomaan, mutta sitten vissiin piuhat yhdistyi ja tajusi että kapulahan on kuvottava. Pudotti, mongersi, nosti uudestaan, kantoi pienen matkan ja pudotti. Ajattelin sitten, että järkevintä vaan kannustaa ja koittaa jättää positiivinen mielikuva metallista kokeessa, kun liike varmaan muutenkin oli jo nollilla. Kehuen sain sitten kapulan käteen asti. Treeneissähän vieraassa metallissa ei ole ongelmaa, joten ongelma on hieman hankalasti ratkaistavissa, mutta yritetään.

Tunnari 7
Tässä oli monella koiralla vaikeuksia, syytä en tiedä, joten olin ihan tyytyväinen että oma ylipäänsä löytyi ja tuli käteen asti. Nosti siis oman, pudotti, mutta toi sitten kuitenkin. Palautuksessa ei edes pahemmin pyöritellyt. Loppu nätti.

Kaukot 9
Olin tosi tyytyväinen. Riina teki kaikki vaihdot siististi ja viipymättä. En tiedä liikkuiko ihan vähän s -> i.

Kokonaisvaikutelma 7
Ei kuulemma ole ihan kotonaan kehässä, vaatii liikkeiden väleissä vahvistusta. Totta, totesin vaan että Riina tahtoo hakumetsään :D

Ajattelin, että pisteet riittäisivät ykköseen, kun tuon nollatun metallin kerroin on vaan kakkonen. Kuutta pistettä vaille kuitenkin jäätiin, mutta voitto irtosi silti. 250 p ja luokkavoitto, ollaan tyytyväisiä, etenkin kun pääasia oli vain ehjä suoritus ja vireen säilyminen. Sen verran hyvin pysyi kasassa, että voidaan hyvillä mielin siirtyä evl:lään. Liikkeiden välit loppua kohden alkoivat hajota: kyyläili yleisöä ja vaati sitä vahvistamista ennen kuin päästiin seuraavan liikkeen alkuperusasentoon, mutta tätä ehdimme hioa seuraavassakin luokassa. Osittain oli myös varmaan miun vika, koska en palkannut liikkeiden väleissä johdonmukaisesti. Olisi pitänyt vaan levitellä käsiä ja sen jälkeen mennä "yhessä", mutta mie välillä pyöräyttelin Riinaa ja annoin kulkea vapaana. Varsinaisissa liikkeissä vireen heittely ei näkynyt, se on olennaisinta. Paljon kertoo myös se, että saatii viimeinenkin liike, kaukot, onnistumaan ysin arvoisesti. Oli myös henkinen saavutus miulle, että olin enemmän kuin tyytyväinen Riinaan, vaikkei ykköstä tullutkaan. Osasin arvostaa hyvää yhteistyötä ja se on tärkeää etenkin pitkällä tähtäimellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti